Úvod \ Expoziční areály \ Arboretum Nový Dvůr \ Aktuality \ Vydejte na cestu proměnlivým cyklem přírody skrze krásu žen, rozmanitost vůní či rituální podstatu bylin

Arboretum Nový Dvůr Stěbořice

Vydejte na cestu proměnlivým cyklem přírody skrze krásu žen, rozmanitost vůní či rituální podstatu bylin

Nová výstava v Arboretu Nový Dvůr.

 
Vydejte na cestu proměnlivým cyklem přírody skrze krásu žen (fotografie Lucie Deutsch), rozmanitost vůní (parfémy Kateřiny Novákové) či rituální podstatu bylin (čajové směsi Renaty Jahodové). Výstava bude doplněna o herbářové položky vybraných rostlin ze sbírky Slezského zemského muzea.
 
Výstava bude instalována v tzv. Modrém pavilonu v parkové expozici Arboreta Nový Dvůr od 17. 8. do 30. 11. 2024.
Doprovodné akce k výstavě připravujeme!
___
 
Kolo roku je původně wiccanský koncept, který dělí rok na osm dílů s respektem k přírodnímu cyklu. Vznikl v 50. letech 20. století a vychází ze starých solárních a zemědělských svátků, zejména keltských a germánských. Jak byl koncept přejímán současnými pohany v dalších zemích, byl přizpůsobován místní kultuře a folkloru. Dnes tvoří Kolo roku s osmi svátky symbolický systém, který je v různých obměnách praktikován napříč pohanskými tradicemi, vyznačuje změny ročních dob a nikdy nekončící tanec setby, zrození, života, úrody a smrti.
Právě propojení koloběhu přírody, nejrůznějších mýtů a symboliky inspiruje umělce a tvůrce, aby uchopili Kolo roku po svém.
V Opavě a okolí žijí tři ženy, které se tématu Kola roku nezávisle na sobě věnovaly, a jejichž tvorbu nyní na této vícesmyslové výstavě představujeme.
___

KOLO ROKU VE FOTOGRAFIÍCH
Symbolistní fotografie propojují svátky Kola roku s bohyněmi a bytostmi ze slovanské mytologie i pozdějšího folkloru. Celkové vyznění fotografií bylo silně ovlivněno vůněmi tvořenými speciálně ke svátkům Kola roku a proměnlivou přírodou během jednoho ročního cyklu.
 
KOLO ROKU VE VŮNÍCH: 8 TVÁŘÍ BOHYNĚ
Kolekce parfémů zachycuje atmosféru jednotlivých ročních období Kola roku a zároveň ženských archetypů prostřednictvím charakteristických esencí rostlinné říše.
 
KOLO ROKU V BYLINÁCH: RITUÁLNÍ ČAJE
Bylinné směsi vytvořené speciálně pro oslavu Kola roku vzdávají úctu silám a moudrosti Matky přírody v jejích svátečních a přechodových časech. Každá směs má harmonizující účinek pro tělo, mysl a duši a zároveň bere v úvahu souvislost bylin s daným svátkem a symboliku, která jim byla od pradávna připisována nejen v léčitelství, ale také lidové magii napříč kulturami.
___
 
O AUTORKÁCH
 
Lucie Deutsch vystudovala historii, dějiny umění a kulturní dějiny. Miluje pohádky, mýty a fantastické příběhy. Inspiraci nachází v umění, přírodě a lidech. Věnuje se kreativní, portrétní, brandové a rodinné fotografii. Pracuje ve Slezském zemském muzeu a zpívá v ženské kapele 3+1 Band.
Web: www.luciedeutsch.cz / IG: snove_foceni
 
Kateřina Nováková vystudovala chemii přírodních látek na VŠCHT v Praze a poté tvorbu parfémů u Johna Stephena, člena British Society of Perfumers. Věnuje se autorské tvorbě pod svou značkou Love & Little Pepper i zakázkovému vývoji vůní pro kosmetické značky.
Web: www.fenixia.eu / IG: love.little.pepper
 
Renáta Jahodová, zakladatelka firmy Bylinný čaj, je bylinkářka a autorka knihy Moudrost přírodního léčení. Žije v Opavě, kde vede obchod U bylinkářky. Míchá originální bylinné čaje, které zlepšují rovnováhu lidského těla a působí na všechny smysly. Své znalosti také předává formou přednášek a seminářů.
Web: www.jahodova.eu / IG: renata_jahodova
 

Poslední aktualizace článku: 05.08.2024

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ Vydejte na cestu proměnlivým cyklem přírody skrze krásu žen, rozmanitost vůní či rituální podstatu bylin“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Uzavření Arboreta Nový Dvůr

Uzavření Arboreta Nový Dvůr

28.08.2024

5. 9. 2024 od 12 hodin

Přečíst celý článek  
Vyřež/š si svou dýni

Vyřež/š si svou dýni

26.08.2024

Chystáme další ročník oblíbené akce!

Přečíst celý článek  
Fotosoutěž s Hravým pohraničím

Fotosoutěž s Hravým pohraničím

03.06.2024

Foť, sdílej, vyhrávej!

Přečíst celý článek  
Život stromu

Život stromu

14.03.2023

Edukační program v Arboretu Nový Dvůr.

Přečíst celý článek  
Vyřež/š si svou dýni 2022

Vyřež/š si svou dýni 2022

03.10.2022

Ohlédnutí za akcí "Vyřež/š si svou dýni".

Přečíst celý článek