Úvod \ Expoziční areály \ Památník Petra Bezruče, Opava \ Aktuality \ 67. ročník festivalu Bezručova Opava

Památník Petra Bezruče Opava

67. ročník festivalu Bezručova Opava

Program muzea v rámci festivalu

 

Křest knihy Svatoslava Pěnčíka Duše bez hra-nic

Zveme vás na literární akci věnovanou osobnosti opavského básníka Svatoslava Pěnčíka.

Představena bude nejnovější publikace "Duše bez hra-nic", která vyšla v tomto roce.

Vstup volný!

Akce se uskuteční v Památníku Petra Bezruče (Ostrožná 35, Opava) v sobotu 7. 9. 2024 od 16 hodin.

Vydání publikace bylo podpořeno finančním příspěvkem poskytnutým statutárním městem Opavou.

Srdečně zveme a těšíme se na vás!

 

SVATOSLAV PĚNČÍK
*2. 2. 1959 – †22. 11. 2021

Umělec tělem i duší, básník a písničkář, SVATOSLAV PĚNČÍK, původně ostravský rodák a někdejší horník, prožil většinu svého života v Opavě. Čas strávený v mládí v dolech měl silný vliv na jeho tvorbu, která zahrnovala nejen hornickou, ale i klasickou poezii a písně. V těchto zkoumal základní otázky lidského života naprosto originálním způsobem. Jeho díla dokážou čtenáře přenést do jedinečného světa poezie s příběhem, naplněného literární hloubkou, humorem, nadsázkou, nečekanými odhaleními a krásou českého jazyka.
Dnes je tato osobnost již nezapomenutelnou součástí našeho kulturního dědictví a jeho odkaz je sdílen ve prospěch veřejnosti a třeba i k inspiraci další generace umělců...

Duše bez hra-nic

Nakladatel: Redgear Solutions 2024.

Duše bez hra-nic, fascinující novinka v oblasti poezie, je nepostradatelným pokladem pro každého milovníka intenzivního literárního zážitku. Tento unikátní soubor, obsahující 77 básní, přináší geniální humorné kousky a zároveň také oslavuje krásu českého jazyka klasickou poezií. Autor se s neskrývanou vášní dotýká hlubších životních témat a vkládá do svých veršů osobitý černý humor. Duše bez hra-nic není jen knihou; představuje výzvu k objevování nové dimenze poezie, spojuje klasiku s modernitou, smích s vážností. Kniha inspiruje nejen současné čtenáře, ale také otevírá dveře pro nové generace básníků. Při čtení Duše bez hra-nic se ocitnete v ohromující dimenzi jazykové inovace, zasmějete se nečekaným pointám a zároveň prožijete hlubokou emotivní jízdu. Přijměte výzvu Duše bez hra-nic a ponořte se do uměleckého světa plného nespoutané kreativity a dobrodružství myšlenek.

Odkaz na publikaci včetně ukázky.

 

Vzpomínka na Petra Bezruče

Tradiční setkání u hrobu básníka
Městský hřbitov, Otická ulice.
Neděle 15. 9. 2024, od 15.00 hodin.

Opavský rodák Petr Bezruč (15. 9. 1867 - 17. 2. 1958) patří k nejvýznamnějším představitelům české poezie přelomu 19. a 20. století. Bezručovy verše byly nejen vášnivým protestem proti národnostnímu a sociálnímu útlaku v rodném kraji, ale také lyrickým obrazem básníkova nitra. Slezské písně oslovily celé generace čtenářů a stále rezonují svou autentičností a silným emocionálním nábojem. Slezské písně mají trvalé místo nejen v české literatuře, ale také ve světovém kontextu, o čemž svědčí jejich překlady do více než čtyřiceti jazyků. Bezručovy básně také inspirovaly řadu umělců, kteří je přetvořili do různých forem, ať už v hudbě či výtvarném umění. V den básníkova narození se tradičně sejdeme uctít jeho památku u místa jeho posledního odpočinku na opavském hřbitově.
Bezručovy verše zazní v podání Alžběty Hajdové, studentky Církevní konzervatoře Německého řádu. Zamyšlení nad dílem Petra Bezruče přednese literární historik a pedagog PhDr. Lukáš Průša, Ph.D. Vzpomínkový akt obohatí hudební vystoupení Pěveckého sdružení slezských učitelek pod vedením Jiřího Slovíka.

PhDr. Lukáš Průša, Ph.D. působí jako učitel českého jazyka a literatury na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě. Je vědeckým pracovníkem Katedry české literatury a literární vědy a členem Centra regionálních studií Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Badatelsky se zabývá duchovní literaturou, literární identitou a literaturou Slezska a severní Moravy. Regionální literatuře se věnuje také ve své editorské, recenzní a přednáškové činnosti.


Opavská veřejnost čte Slezské písně Petra Bezruče

Středa 18. 9. 2024, Památník Petra Bezruče, od 18.00 hodin.

Hudební vystoupení: violoncellista Jan Hanousek.

Milovníci poezie se sejdou, aby oslavili literární dědictví našeho kraje a vzdali hold slezskému bardu Petru Bezručovi. Událost, pořádaná v rámci oslav 800. výročí založení města Opavy, připomene sílu a krásu Bezručových veršů, které se svou syrovou autentičností a emocionální hloubkou nesmazatelně zapsaly do dějin české literatury. Básník, jehož dílo zásadně ovlivnilo českou kulturu, zůstává trvalou inspirací pro mnoho generací. Komponovaný večer v Památníku Petra Bezruče je určený široké opavské veřejnosti. Akce je otevřená všem, kteří chtějí sdílet svou lásku k poezii a mají zájem přednést vybranou báseň ze Slezských písní.
Zájemci o účast mohou zaslat přihlášku a výběr básně ze Slezských písní Petra Bezruče organizátorce akce Mgr. Monice Szturcové, Ph.D. (szturcova@szm.cz, +420 778 528 219)


Po stopách Petra Bezruče na Lysou horu

Turistický výlet s kulturním programem

Sobota 21. 9. 2024.
Odjezd autobusu: 7.00 hod., Opava - Východní nádraží.

Kam jen oko dopadne,
švarné slezské hory jsú:
než tvé slunko zapadne,
hore, synku, na Lysu!
(Petr Bezruč, pozdrav z Lysé hory, 17. 8. 1930)

Po úspěšných akcích v minulých letech, kterými byly výstup Litera túra aneb na Lysou horu s Petrem Bezručem (2017) a zájezdy Po stopách Petra Bezruče do Kostelce na Hané a Ostravici (2022) a Po stopách Petra Bezruče do Starých Hamer, na Švarnou Hanku a Ostravici (2023), se letos opět vydáme po básníkových stopách na Lysou horu. Výlet zakončí posezení ve Srubu Petra Bezruče v Ostravici s hudebním vystoupením folkového písničkáře Milana Vavrečky.

Petr Bezruč a Lysá hora
Královna moravskoslezských Beskyd barda okouzlila již v mládí během jeho místeckého pobytu. Lysou horu poprvé zdolal tehdy čtyřiadvacetiletý Vladimír Vašek v roce 1891, kdy šel pěšky z Místku a cesta mu trvala šest hodin. Na „Gigulu“, jak vrchol Lysé hory nazýval, podnikal pravidelné výpravy až do pozdního věku. Tyto výstupy absolvoval se skupinou nejbližších přátel a z Lysé hory s oblibou posílal osobité veršované pozdravy.

Srub Petra Bezruče v Ostravici
Po první světové válce si Petr Bezruč spolu se svým přítelem, básníkem Otakarem Bystřinou zakoupili v Ostravici fojtství a vybudovali si z něj letní sídlo. S pomocí přátel nechal Bezruč na počátku 30. let 20. století přebudovat stodolu dle vlastního návrhu na obytný srub, který zde stojí ve stejné podobě dodnes. Ke srubu přiléhá také rozlehlá zahrada s částí původních dřevin. Srub získal jako součást básníkova dědictví Památník Petra Bezruče Slezského zemského muzea v roce 1958.

Vstupné: 250 Kč
Rezervace: Monika Szturcová (Památník Petra Bezruče), tel.: + 420 778 528 219, szturcova@szm.cz


Stužkonoska modrá

Recitační soutěž opavských základních a středních škol

Středa 25. 9. 2024.

Soutěž od 8.30 hodin, Obecní dům, Sál purkmistrů
Večer vítězů od 17.30 hodin, Památník Petra Bezruče

Recitační soutěž Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče v letošním roce vstupuje do svého šestého ročníku. Po úspěchu předchozích ročníků se v loňském roce do soutěžního klání poprvé zapojili také studenti opavských středních škol, kteří soutěžili ve vlastní kategorii.

Stužkonoska modrá je nejen příležitostí pro rozvoj dovednosti přednesu uměleckého textu, ale jejím cílem je také podporovat schopnost uměleckého vyjádření, rozvíjet hlubší vztah k literatuře a kultivovat estetické cítění mladé generace. Pořadateli recitační soutěže jsou Památník Petra Bezruče Slezského zemského muzea, Opavská kulturní organizace a Magistrát města Opavy. Soutěž žáků a studentů proběhne v dopoledních hodinách v Sále purkmistrů Obecního domu a v podvečer pak budou na slavnostním večeru v Památníku Petra Bezruče předána ocenění nejlepším recitátorům a vítězové se představí opavské veřejnosti. Hlavní cenou bude umělecký artefakt přední české výtvarné umělkyně Evy Damborské, jehož donátorkou je předsedkyně poroty a zakladatelka soutěže PhDr. Zdenka Pfefferová. Odměnou pro účastníky soutěže bude také účast na koncertu talentované písničkářky Kaczi.


Když příběhy ožívají

Křest knihy „210 předmětů – 210 příběhů. 210 let Slezského zemského muzea“

Pondělí 30. 9. 2024, 17.00
Historická výstavní budova

Slavnostní křest publikace, která vznikla u příležitosti 210. výročí Slezského zemského muzea a přináší 210 zajímavých příběhů o muzejních předmětech.

Snahou autorů bylo nejen uctít ono jubileum, ale prostřednictvím 210 vybraných předmětů ukázat čtenářům bohatství muzeem spravovaného sbírkového fondu. V knize je proto prezentováno všech 21 podsbírek a do její přípravy se zapojili všichni kurátoři muzea.

Předměty jsou v knize rozděleny do šesti kapitol. První, s podtitulem Předměty jako mluvčí lidí, kteří již promluvit nemohou, přináší příběhy spjaté s konkrétními osobnostmi – sběrateli, umělci, vojáky, spisovateli aj. Druhá kapitola, Uchování paměti – Předmět jako svědek minulosti, obsahuje předměty dokumentující dnes zaniklá místa, ohrožené či vyhynulé druhy zvířat, předměty spjaté s válečnými hrůzami. Třetí kapitola: Zajímavý osud – Každý předmět má svou minulost, je dokladem toho, že každý předmět má co říct. Čtvrtá kapitola, Za hranicemi – Předměty přinášející svědectví ze vzdálených míst, přináší unikátní soubor artefaktů, které jsou spjaté např. s Orientem, Itálií, Francií, Egyptem, Amerikou či severskými zeměmi. V páté kapitole, Celebrity sbírky – Nejznámější a nejžádanější předměty, se nachází přehled předmětů, které ve své podstatě tvoří obraz muzea navenek, jsou často publikované v knihách či časopisech, objevují se opakovaně na výstavách a je o ně zkrátka neustálý zájem. Naproti tomu poslední, šestá kapitola, Skryté poklady depozitářů – Předměty doposud utajené, prezentuje téměř 40 unikátních předmětů, které nebyly prozatím publikovány či vystaveny.

Tato výroční kniha čtenáři přináší 210 předmětů, které nic nespojuje, každý mluví sám za sebe. A každý z nich vypráví svůj příběh…

Součástí křtu bude krátkodobé vystavení vybraných předmětů, které už dlouhá léta neopustily depozitář.

Poslední aktualizace článku: 05.08.2024

Vytisknout celý článek

Doporučit článek „ 67. ročník festivalu Bezručova Opava“ na Facebook      

Další články v této rubrice

 
Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

Nové edukační programy v Památníku Petra Bezruče

19.01.2024

Aktualizovaná nabídka na rok 2024.

Přečíst celý článek  
Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

Změna otevírací doby Památníku Petra Bezruče

31.07.2023

Od 1. 8. 2023 se mění otevírací doba expozičního areálu.

Přečíst celý článek  
SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

SWAP knih a deskových her v Památníku Petra Bezruče

10.03.2023

Výměnný bazar alias SWAP - dejme věcem novou šanci!

Přečíst celý článek  

Edukační program pro děti z mateřských škol

08.03.2023

Setkání s pohádkami, hádankami a říkadly.

Přečíst celý článek  
Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

Stužkonoska modrá a Večer vítězů 2022

03.10.2022

4. ročník recitační soutěže Stužkonoska modrá k poctě Petra Bezruče.

Přečíst celý článek  
EDU KÁVA

EDU KÁVA

31.08.2022

V pondělí 29. 8. 2022 se v Památníku Petra Bezruče uskutečnila již tradiční informativní akce pro pedagogy, kterou Slezské zemské muzeum pořádá již od roku 2016.

Přečíst celý článek  
Program pro účastníky Bohemistického semináře

Program pro účastníky Bohemistického semináře

22.07.2022

V Památníku Petra Bezruče se 21. 7. uskutečnil program pro účastníky Bohemistického semináře.

Přečíst celý článek